Ensimmäinen Suomessa valmistunut lyömäsoitinmusiikin alan tohtorintutkinto tuotti laajan multimedia-aineiston

MuM Olli-Pekka Martikaisen musiikin tohtorintutkinnon (DocMus, taiteilijakoulutus) tarkastustilaisuus järjestetään Musiikkitalon Camerata-salissa la 22.10.2011 klo 11.

Taiteellinen opin- ja taidonnäyte: Kalvo, puu, metalli – materiaaleja, sävyjä ja tunnelmia.
Kirjallinen työ: Orkesterilyömäsoittimet ja niille säveltäminen. Tietopankki säveltäjille ja sovittajille.
Tilaisuuden valvojana toimii MuT Margit Rahkonen.

Olli-Pekka Martikaisen tutkinto on ensimmäinen lyömäsoitinmusiikin alaan kuuluva taiteellinen tohtorintutkinto Suomessa. Tohtorintutkinto koostuu kahdesta osasta. Tutkinnon taiteellinen osuus muodostuu viidestä konsertista, joissa Martikainen esitteli lyömäsoitinten monipuolisuutta ja erilaisia käyttömahdollisuuksia. Kahdessa ensimmäisessä konsertissa lyömäsoittimet olivat solistisessa tehtävässä. Seuraavissa kolmessa konsertissa esiintyjäkokoonpanot olivat sinfoniaorkesteria pienempiä – soolosta trioon. Konserteissa esitettyjen teosten sisältämät soittimistot vaihtelivat ja esillä oli suuri määrä yksittäisiä lyömäsoittimia sekä erilaisten lyömäsoitinten yhdistelmiä. Konserteissa esitetyt teokset olivat alun perin näille soittimille sävellettyjä. Kahdessa teoksessa hyödynnettiin live-elektroniikkaa.  Ohjelmisto koostui viimeisen kuuden vuosikymmenen aikana sävelletystä musiikista. Säveltäjiksi valikoitui tunnettuja nimiä, sellaisia, joiden teosten myötä lyömäsoitinten käyttötavat ja ilmaisukeinot ovat lisääntyneet sekä yleinen lyömäsoitinten solistinen ja kamarimusiikillinen arvostus nousseet. Konserteissa kuultiin yhteensä neljä kantaesitystä.

Martikaisen tohtorintutkinnon kirjallinen osuus on suomenkielinen multimediaesitys keskeisistä orkesterilyömäsoittimista. Yksittäisten soitinesittelyjen lisäksi sivuilla on tietoa erilaisten lyömäsoitinten yhdistelystä sekä nuotinnuksesta. Sivuston näkökulma on lyömäsoittajan ja lyömäsoitinpedagogin, jolla on monipuolista käytännön kokemusta soittamisesta, opettamisesta, säveltämisestä, sovittamisesta sekä yhteistyöstä säveltäjien ja sovittajien kanssa. Työn tärkeänä tavoitteena on tukea säveltäjiä muun muassa lisäämällä tietämystä eri lyömäsoitinten äänialoista, niiden sopivasta yhdistelystä teoksissa sekä lyömäsoitinten eri soittotavoista ja dynamiikoista. Toisena tavoitteena on kannustaa säveltämään ja sovittamaan lyömäsoittimille. Kirjallinen työ on nähtävissä osoitteessa www.siba.fi/percussion.

- Lyömäsoittimet ovat näkemykseni mukaan ilmaisullisesti monipuolisin ja käyttömahdollisuuksiltaan joustavin soitinryhmä. Niillä pystytään toteuttamaan sinfoniaorkesterin matalimmat ja korkeimmat sävelet sekä kovimmat ja hiljaisimmat äänet. Lyömäsoittimet ovat tarvittaessa solistinen soittimisto, mutta ne voi myös yhdistää erilaisiin kamarimusiikkikokoonpanoihin, summaa Martikainen.

Olli-Pekka Martikainen (s. 1971) on orkesteri- ja kamarimuusikko sekä pedagogi. Hän valmistui musiikin maisteriksi Sibelius-Akatemiasta 1994. Ennen maisteriopintojaan hän opiskeli nuorisokoulutuksessa vuosina 1988 - 1990. Martikainen on opiskellut lyömäsoitinten soiton lisäksi myös muun muassa trumpetin-, haitarin- ja pianonsoittoa.

Martikainen toimi yli viisitoista vuotta Sinfonia Lahden lyömäsoitinten äänenjohtajana, missä roolissa hän oli mukana nostamassa Lahden kaupunginorkesteria kansainväliseen menestykseen. Hän on toiminut solistisissa tehtävissä niin sinfoniaorkestereissa kuin erilaisissa kamarimusiikkiyhtyeissäkin sekä esittänyt paljon nykymusiikkia. Martikainen on tehnyt runsaasti yhteistyötä säveltäjien ja sovittajien kanssa sekä ollut mukana lukuisissa kantaesityksissä. Hän on toiminut Sibelius-Akatemiassa opettajana vuodesta 2001 ja opettanut lyömäsoitinten soittoa myös Päijät-Hämeen konservatoriossa. Elokuusta 2010 alkaen hän on toiminut Sibelius-Akatemiassa lyömäsoitinmusiikin lehtorina.

***

Lisätietoja: Olli-Pekka Martikainen, omartika@siba.fi, puh. 040 710 4281

Martikaisen valokuvia on ladattavissa Sibelius-Akatemian kuvapankissa (kuvapankki.siba.fi), tunnuksia voi tarvittaessa pyytää osoitteesta info@siba.fi.
Kirjallinen työ, multimedia-aineisto on nähtävissä osoitteessa www.siba.fi/percussion.